• 1Oranje-slide site (1).jpg
  • 2Oranje-slide site (2).jpg
  • 3Oranje-slide site (3).jpg
  • 4Oranje-slide site (4).jpg
  • 6Oranje-slide site (6).jpg
  • 8Oranje-slide site (8).jpg
  • 9Oranje-slide site (9).jpg
  • 10Oranje-slide site (10).jpg
  • 11Oranje-slide-site-11.jpg
  • banner7.jpg

Binnenkort

25 feb
Algemene ledenvergadering
Datum 25.02.2020 20:00 - 22:00
14 mrt
Majorette workshops
Datum 14.03.2020

Hoofdsponsor

 C.m.v. Oranje Minnertsga ontving van het Nederlandse koningshuis, de koninklijke erepenning vanwege het 100-jarige bestaan in 1994. Oranje is opgericht in 1894 door een gift van de toenmalige koningin Wilhelmina. De penning en het logo mag Oranje gebruiken op haar uitingen en toont aan dat het koningshuis de inspanningen van de vereniging voor de maatschappij waardeert.

Sponsoren

Logo_Elevado-s.jpg

Inloggen

 

Zondagmiddag 26 februari organiseert de fanfare een try-out concert in de Meinardskerk ter voorbereiding op het concertconcours van de OMF dat gehouden wordt op zaterdag 4 maart in De Lawei in Drachten. Naast het fanfareorkest van Oranje, zullen ook fanfare Hâld Moed uit Oosthem en fanfare Burdine uit Sint Annaparochie hun medewerking verlenen aan dit concert. De aanvang is 15.00 uur en we hopen natuurlijk op veel fans in de kerk. De entree is gratis, maar bij de uitgang is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

 

Concours
Hâld Moed en Burdine komen op het concours uit in de 3e divisie Fanfare; Oranje komt uit in de 1e divisie Fanfare. Aan het concertconcours van de OMF doen achttien verenigingen mee. Het grootste aantal muziekverenigingen, zeven, acteert in de vierde divisie. De eerste divisie is bezet met drie orkesten. De tweede divisie wordt door één deelnemer vertegenwoordigd, in de derde divisie komen vijf verenigingen op het podium en in de vijfde divisie twee.

 

Oude legende
Oranje speelt op de concours twee schitterende werken met een ‘beeldend’ verhaal: The Sunken Village en Mästare, alla söka dig.
The Sunken Village beeldt een oude legende van het Maasdorp Urmond uit, volgens welke de Urmondenaren bestraft werden voor hun zedeloosheid door middel van een overstroming waarbij veel doden te betreuren waren. De geesten van de slachtoffers waren als kleine lichtjes, bij wijze van waarschuwing aan de levenden, volgens de legende nu nog bij nacht rond boven het water van de Maas.

 

Gezang 170
Mästare alle söka dig werd in 2012 geschreven in opdracht van de fanfare Oranje uit Grootegast ter gelegenheid van haar deelname aan het Wereld Muziek Concours in 2013. De compositie is gebaseerd op Gezang 170 uit het Liedboek voor de Kerken onder de titel ‘Meester men zoekt u wijd en zijd’. Het is dit lied geweest dat het voormalige bestuur van Oranje door moeilijke tijden heen hielp toen er begin negentiger jaren een zware tijd aanbrak. Het heeft in die tijd bloed, zweet en tranen, en vooral veel energie, tijd en doorzettingsvermogen gekost om te komen waar de fanfare Oranje nu staat.

 

Componist
Opvallend is dat alle drie orkesten concourswerken spelen van de componist Rob Goorhuis.
Goorhuis is één van de toonaangevende componisten van dit moment. In een zeer eigen idioom schrijft hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vernieuwende impulsen voor de Nederlandse blaasmuziek hebben in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van het repertoire.

 

Laatste test
Voor Oranje, Hâld Moed en Burdine is dit de laatste test voor het concours. Maandenlang is er geoefend en hard gewerkt om de muziek goed in de vingers te krijgen. Een try-out is dan een mooie manier om uit te testen of alle puntjes daadwerkelijk op de i staan en welke accenten tijdens de laatste repetities nog moeten worden gelegd. Drie orkesten in bloedvorm, dus!  We heten jullie allemaal dan ook van harte welkom in de Meinardskerk. Na het concert is er gelegenheid om een kopje koffie of iets anders te nuttigen in het Oranjehiem.