• 1Oranje-slide site (1).jpg
  • 2Oranje-slide site (2).jpg
  • 3Oranje-slide site (3).jpg
  • 4Oranje-slide site (4).jpg
  • 6Oranje-slide site (6).jpg
  • 8Oranje-slide site (8).jpg
  • 9Oranje-slide site (9).jpg
  • 10Oranje-slide site (10).jpg
  • 11Oranje-slide-site-11.jpg
  • banner7.jpg

Binnenkort

20 feb
jeugdledenvergadering in Oranjehiem
Datum 20.02.2020 19:00 - 21:30
25 feb
Algemene ledenvergadering
Datum 25.02.2020 20:00 - 22:00

Hoofdsponsor

 C.m.v. Oranje Minnertsga ontving van het Nederlandse koningshuis, de koninklijke erepenning vanwege het 100-jarige bestaan in 1994. Oranje is opgericht in 1894 door een gift van de toenmalige koningin Wilhelmina. De penning en het logo mag Oranje gebruiken op haar uitingen en toont aan dat het koningshuis de inspanningen van de vereniging voor de maatschappij waardeert.

Sponsoren

sponsor2.jpg

Inloggen

 

 

Grutsk, ofwel Fries voor: trots! Dat is het thema dat centraal staat in het optreden van de drumfanfare en majorettes van christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) 2017, komende zomer in Kerkrade. Dit weekend trapte Oranje officieel af met de voorbereidingen op het WK voor amateurmuzikanten door het thema bekend te maken. Doel is op het onderdeel Mars in de zogeheten World Division waar de drumfanfare in uit komt, een maximaal resultaat te halen met Friese trots.

 

Nieuwe weg
Het thema trots staat voor het gevoel dat de leden hebben op hún vereniging, op Oranje. Maar ook op de muzikanten en instructeurs zelf. De afgelopen jaren is Oranje een nieuwe weg ingeslagen met nieuwe instructeurs – Guus Pieksma en Henriëtte Hijlkema, met nieuwe muziek en met een nieuwe benadering van hoe een drumfanfare moet klinken en zich moet presenteren. Die aanpak werpt z’n vruchten af gezien de resultaten die zijn geboekt, waaronder het behalen van het Nederlands kampioenschap. En ook daar is Oranje trots op.

 

Free style
Het idee iets met het thema ‘Grutsk’ te doen, ontstond afgelopen zomer met de aanschaf van nieuw slagwerk en met de deelname aan het Freestyle Concours in Elburg, waar showelementen gepaard gaan met strakke marsexercitie, het kaarsrecht in rijen lopen. Bijzonder, omdat bij de meeste wedstrijden bands kunnen deelnemen op óf het ene onderdeel (show), óf het andere onderdeel (mars). Die twee combineren levert een heel nieuwe discipline op, die Oranje nu aan het ontdekken is en op het WMC wil etaleren.

 

Tipje van de sluier
De uitstekende presentatie in Elburg, waar een dikke eerste prijs werd behaald, vormden de eerste voorbereidingen voor het WMC. De komende periode pakt de drumfanfare deze basis weer op en vult die aan met nieuwe muziek en exercitie. Een tipje van de sluier is dat er in het optreden een Fries tintje wordt verwerkt waar menig hart, extra snel van gaat kloppen.

 

Route
De komende maanden benut de drumfanfare om muziek en exercitie tot in de puntjes in te studeren. Daarbij is een compleet draaiboek gemaakt waarin de route naar Kerkrade is uitgestippeld. Ook wordt erin duidelijk gemaakt wat er van de leden wordt verwacht en hoe. Ook dit draaiboek luistert naar de naam ‘Grutsk’ en is dit weekend gepresenteerd. De ‘marsshow’ die Oranje instudeert, wordt tot de zomer een aantal maal uitgevoerd, zoals op 29 april tijdens ‘Take One’ in Sneek.

Bekijk hier het filmpje.