• 291774034_4648150895287081_2332789166671398989_n_2.jpg
  • 347642063_737915955008372_3854879396337342676_n_2.jpg
  • DSC_2371_2.jpg
  • IMG_4670.jpg

Gouden sponsor

 C.m.v. Oranje Minnertsga ontving van het Nederlandse koningshuis, de koninklijke erepenning vanwege het 100-jarige bestaan in 1994. Oranje is opgericht in 1894 door een gift van de toenmalige koningin Wilhelmina. De penning en het logo mag Oranje gebruiken op haar uitingen en toont aan dat het koningshuis de inspanningen van de vereniging voor de maatschappij waardeert.

Sponsoren

sponsor3.jpg

Inloggen

Acrobaten, clowns, beren, muzikanten, pierrots en nog veel meer wat men tegenkomt in een circus kwam afgelopen weekend voorbij in circus Oranje tijdens het reunieweekend ter gelegenheid van het 125 jaar bestaan van de vereniging. Op vrijdagavond werd door alle jeugd van Oranje een schitterend en spectaculair optreden op de planken gezet in prachtige kostuums in een volle feesttent. De avond werd afgesloten met een disco voor alle jeugd van Minnertsga. Daarmee lieten ze zien dat de vereniging bloeit en nog steeds springlevend is in een tijd waar cultuur en muziekverenigingen onder druk staan.

Reunie

Zaterdag 28 september vond de reünie plaats voor alle leden, oud leden en mensen die nauw betrokken zijn bij de vereniging. Reünisten uit binnen en buitenland o.a Engeland en Canada hadden de reis naar Minnertsga gemaakt terug naar hun 'Oranje familie'. Onder genot van Oranjekoek en later een BBQ was er tijd om bij te praten en herinneringen op te halen aan de vele Oranje belevenissen. 

De middag werd gevuld met optredens van het huidige Oranje. De jeugdleden voerden een deel van hun schitterende circus op. Het decor en de prachtige kostuums zijn gemaakt door Siemy Groeneveld - Zoodsma destijds oprichtster en instructrice van de majorettes. 

De fanfare gaf een optreden met vlotte hedendaagse muziek met o.a Arcade en Bella Ciao. Op verzoek van erelid Rienik Post (91) werd de mars Alte Kameraden gespeeld waarbij hij zelf de tenorsax partij meespeelde. Ook oud-lid Rients Tuinhof overgekomen uit Canada speelde mee op bugel. Bijzonder om deze mensen weer even in het orkest te hebben.

De drumfanfare speelde vanwege het wisselvallige weer ook in de tent. Helaas konden ze hun show niet laten zien op het veld. Wel was er een speciaal moment want de voor Oranje gecomponeerde mars The Frisian Jukebox door Feike van Tuinen beleefde haar wereldpremière! De componist zelf was deze middag ook aanwezig.

Hoofdsponsor Elevado had nog een mooi verrassing in petto. Alle leden kregen een mooie drinkfles die tijdens optredens gebruikt kunnen worden. Hiermee wordt niet alleen Oranje erg blij, maar de drinkfles is onderdeel van een project waarbij zwerfafval in de sloppenwijken worden opgeruimd en kinderen in Nairobi ook een duurzame fles krijgen.  

Henk en Wieke Penninga van Noorderlicht filmproducties hebben een korte film gemaakt over 125 jaar Oranje. Een mooie impressie over het reilen en zeilen van onze vereniging. Tijdens de reünie hebben we deze film met elkaar kunnen bekijken.

Feestavond

Na de BBQ was het tijd voor een echte ouderwetse Oranje feestavond met sketches van de feestcommissie, Den Historischen Blick. De geschiedenis van Oranje kwam voorbij op een ontzettend comische en hilarische wijze. De leden en reünisten werden meegenomen van het verleden naar het heden. Uniformen, buitenlandse reizen, concoursen, oprichting van de diverse onderdelen van de vereniging en grappige gebeurtenissen kwamen voorbij. Er werd even bijzonder stilgestaan bij de oprichter van de drumfanfare Jappie Zoodsma en aan alles wat hij voor de vereniging heeft betekend, hij heeft voor veel (oud)leden een bijzonder plaatsje in hun hart. De avond werd muzikaal opgeluisterd door de Minnertsgaaster band Foute Bull 

Tenstoonstelling

Het gehele weekend was er in het Oranjehiem een tentoonstelling te zien over 125 jaar Oranje. De tentoonstelling werd goed bezocht door dorpsgenoten, reünisten en leden. Per thema was de rijke geschiedenis van Oranje te zien. Uniformen, buitenlandse reizen, dirigenten alle facetten van Oranje waren te zien. Leuk was ook het Oranjebed met alle stelletjes die bij Oranje zijn ontstaan. Verder waren er plakboeken van (oud)leden met krantenknipsels, foto's, geboorte en huwelijkskaarten heel waardevol dit allemaal is bijgehouden destijds. Met het Minnertsgeaster lokaaltsje kon een rondrit door het dorp worden gemaakt bij de speciale Oranjehiem bushalte

Kerkdienst

Het hele feestweekend is traditioneel afgesloten met een kerkdienst onder begeleiding van de fanfare. Oranje heeft samen met de dominee de liederen en nummers uitgezocht. Een mooie afsluiting van een prachtig reünieweekend waar de vereniging zich op zijn best heeft laten zien. De jeugd, leiding, leden en mensen die nauw betrokken zijn bij de vereniging hebben met hun geweldige inzet dit allemaal mogelijk gemaakt. Ook hebben de dorpsgenoten van Minnertsga zich betrokken getoond bij deze prachtige vereniging die hopelijk nog een lange toekomst tegemoet gaat.

meer foto's zijn de zien op onze facebooksite